25 iunie 2010

Traseu tematic la baltile Bezdin - Workshop de creatie

........................................................................................................................................................................


În perioada 9-11.06.2010 s-a organizat atelierul de creație conform graficului activitățiilor proiectului `Traseu tematic la bălțile Bezdin`. Pe durata celor 3 zile de atelier s-au studiat formele construite cele mai potrivite pentru a asigura accesabilitatea vizitatorilor în zonă, fără a periclita habitatele și peisajul. Perticipanții au avut ocazia să interacționeze cu ecosistemul de zonă umedă, o mică lecție de ecologie a fost susținută de directorul Administrației Parcului Natural Lunca Mureșului, domnul Ovidiu Pirv. Pe întreaga perioadă ne-am bucurat de participarea studențiilor de la specializarea peisagistică și a studenților de la arhitectură. Alături de aceștia au fost prezenți arhitecți voluntari membri ai asociației RE cuLt – asociația cultrală liberă, echipa parteneră a Administrației Parcului Natural Lunca Mureșului și a Asociației Altitudine Arad.

În prima zi participanții s-au familiarizat cu aria de desfășurare a proiectului, au observat particularitățile peisajului și au străbătut întreg traseul. În urma observării atente a sitului s-a stabilit unde va fi poziționat observatorul, s-a hotărât ca anumiți arbori cu valoare estetică foarte mare să fie scoși în evidență prin încadrarea lor în traseul stabilit, și s-a stabilit ca potecile și trecătoarele animalelor să fie incluse în traseul tematic. Conform curbelor de nivel s-a stabilit că în anumite zone traseul va urma curba de nivel iar în altele cu văi mai adânci unde pericolul de inundație este mai mare va fi ridicat pe piloni mai înalți. De asemenea s-au realizat câteva schițe pentru construirea panoului informativ și a coșurilor de gunoi și s-au discutat materialele din care acestea vor fi realizate. Pe întreg parcursul zilei s-au făcut fotografii prin intermediul cărora să se prezinte ulterior valorile peisajelor din Lunca Mureșului și fazele esențiale ale proiectului. Seara la un foc de tabără s-a stabilit programul pentru a doua zi, iar partenerii de la Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului au sugerat ca ar fi indicat să se realizeze un tronson din traseul tematic.

Cazarea participanților a fost organizată pe o insulă pozitionată între localitățiile Pecica și Semlac, aflată în adminstrația Parcului Natural Lunca Mureșului. Acomodarea fiecărui participant a fost în corturi iar masa a fost asigurată de un restaurant din Pecica.

A doua zi s-au adus uneltele necesare și s-a realizat un transport de lemn, necesar realizării unei porțiuni din traseul prevazut în proiect. Deoarece accesul cu mașina în Zona Protejată a Parcului Natural Lunca Mureșului nu este permis, materialele necesare au fost descărcate la drum forestier de unde acestea au fost transportate manual. După o scurtă planificare a lucrărilor, am început construirea traseului. Deoarece lemnul montat cu partea rotundă pe lonjeroane se răsucește, după realizarea unei distanțe de doi metrii din traseu s-a hotărât montarea traverselor cu despicatura pe lonjeron și partea cu scoarță în exterior, traseul fiind astfel mai trainic și mai bine integrat în peisaj. Deși timpul previzionat pentru realizarea unui metru linear din traseul tematic a fost mai mare, în cele din urmă s-au realizat șase metrii lineari.
Pe parcursul ultimei zile s-au discutat detaliile organizatorice pentru atelierul de construcție a traseului tematic. S-a hotărât faptul că echipa de proiect din partea AsoP România va realiza un program de lucru și va face o împărțire a echipelor astfel încât construirea traseului tematic să fie cât mai eficientă. La aceste discuții s-a mai stabilit că de la drumul forestier până la traseul tematic se vor transporta materialele cu o căruță trasă de cai, care va fi încărcată și descărcată de către o echipă special constituită. Costurile necesare închirierii acestei căruțe vor fi suportate din fondurile AsoP-ului sau se vor găsi surse suplimentare de finanțare. În momentul construrii traseului-„test” s-a determinat și un necesar de unelte, s-a realizat o listă suplimentară cu unelte care vor fi solicitate partenerului Grup Școlar Forestier Arad. De asemenea s-a luat în calcul ca traseul tematic să fie pornit din două zone diferite pentru a eficientiza munca echipelor spre nu aglomera zona de lucru. Importanța prezentării normelor de protecția muncii și regulilor de folosire a uneltelor și utilajelor necesare la realizarea traseului a fost de asemenea un subiect important.
În luna iulie urmează a se organiza atelierul de lucru, respectiv construirea efectivă a traseului tematic.

Cele menţionate anterior prezintă exclusiv opinia Asop România iar Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România nu pot fi făcute răspunzătoare de felul în care se folosesc informaţiile cuprinse în prezentul anunţ.



Pentru detalii referitoare la acest proiect:
Coordonator proiect: Ing. peis. Rusu Raluca
Asociaţia Peisagiştilor din România - Asop
Telefon: 0751161266
e-mail: ruraluca@gmail.com
http://asopromania.blogspot.com


23 iunie 2010

Santa & Cole Landscape Architecture Competition






Santa & Cole
, the Spanish Association of Landscape Architects and the European Biennial of Landscape Architecture announce the first Santa & Cole Landscape Architecture Competition, a Europe-wide competition of ideas intended to promote and reward good professional landscape architecture work in Spain, as a new culture which modifies and enriches the surroundings. Held biennially within the framework of the European Biennial of Landscape Architecture, each competition will consider a different sphere of action.

This first competition will reward the landscape architecture intervention in the Valle de Sant Pere, within the Belloch property, situated in the municipality of La Roca del Vallés, Barcelona

website and further details

The Journal of Landscape Architecture Issue 9 published

The current issue takes up landscape architecture’s relation to political ecology:

Brett Mlligan’s article Corporate Ecology offers a better basis for judgement of projects in this context. Roxi Thoren explores the relationship between cultures, place and material production in her paper The deep grain of the inquiry: landscape and identity in Icelandic art. Sonia Keravel’s Art of transmission: mediating meaning in contemporary French landscape design emphasizes the relations between a place and a public. In Unsettling eco-scapes – aesthetic performances for sustainable futures by Maria Hellström-Reimer links landscape architecture practices with ecological theory and gives a hint to landscape architects on how to represent matters of concern – if the goal is a sustainable future. This issue’s Thinking Eye shows multi-sensory notation projects in Versailles Gardens by Catherine Szanto. And finally, Under the Sky’s From public garden to corporate plaza: Piccadilly Gardens and the new civic landscape by Rowland Byass expresses the danger of inadequate representation.

Weblink http://www.jola-lab.eu/

OPEN INSCRIPTIONS FOR THE BARCELONA EUROPEAN LANDSCAPE BIENNIAL


REGISTER NOW, SPECIAL OFFERS FOR STUDENTS AND GROUPS.

The 6th European Landscape Biennial, entitled: liquid landscapes, will take place on the 30th September 1st and 2nd of October 2010 in Barcelona”. The Biennial is organized by the Association of Architects of Catalonia (COAC), the Polytechnic University of Catalonia (Master’s Program in Landscape Architecture and the Association of Friends of the UPC), and the Department of Territorial Policy and Public Works (Architecture and Landscape Division) of the Autonomous Government of Catalonia.

Barcelona will open its doors to the Biennial of Landscape Architecture, which will be set at exceptional venues like the Palau de la Música Catalana, La Pedrera (Gaudí), the Col·legi d’Arquitectes and the Escola d’Arquitectura de Barcelona. The symposium will last three days and will include talks, presentations by the finalists of the Rosa Barba European Landscape Prize, round tables and exhibitions where it will be possible to track and discuss the evolution of landscape design in Europe and in this edition’s special guest territory: China.

Contact:

Marina Cervera, architect and coordinator of the Landscape Office in the Architectural Association in Catalonia. COAC
VI EUROPEAN LANDSCAPE BIENNIAL
ROSA BARBA EUROPEAN LANDSCAPE PRIZE
Plaça Nova, 5, 08002 Barcelona / Spain
Phone: +34 93 552 08 42, +34 93 301 50 00
C /e: 6biennal@coac.net, biennaladm@coac.net

Weblink

http://www.coac.net/landscape/default_eng.html

8 iunie 2010

Seara Peisagistilor. Rezumat 03 iunie 2010


Joi, 03.06, clubul Sakura, de pe str.Caraiman,nr.6, a gazduit Seara Peisagistilor, editia de iunie.

Invitatul special al serii a fost domnul Frank Banwell, Presedinte si membru fondator al Asociatiei Romane a Arboricultorilor (ARA). Domeniu de activitate al dansului este axat pe managementul vegetatiei, in principal arboricultura si sevicii ecogreen, training de specialitate si consultanta. Discutiile purtate de domnul Banwell s-au concentrat pe subiectele legat de Urban Planning for Trees si Protecting Trees from Damage. Subiectele propuse de domnul Banwell au atras simpatia celor prezenti care au raspuns apelului la dialog lansat de acesta, purtandu-se, pana la scurgerea timpului alocat, discutii dintre cele mai interesante.














Programul a continuat cu vizionarea unui film documentar "The Cove" - castigatorul Oscarului de anul acesta la categoria Best Documentary.



Va asteptam cu drag si voie buna.
si data viitoare


pentru mai multe detalii:

Silvia Banyoi
Departamentul Studenti AsoP Romania
[004] 0728 753 998
silvi_tzutz@yahoo.com

3 iunie 2010

Seara Peisagistilor - 03 iunie 2010


Joi, 03.06 , incepand cu ora 18:00, clubul Sakura , de pe str.Caraiman,nr.6, in apropierea parcului Gheorghe Doja va gazdui si de aceasta data Seara Peisagistilor, editia de iunie.

Invitatul nostru special va fi domnul Frank Banwell, Presedinte si membru fondator al Asociatiei Romane a Arboricultorilor (ARA). Domeniu de activitate al dansului este axat pe managementul vegetatiei, in principal arboricultura si sevicii ecogreen, training de specialitate si consultanta. In aceasta seara domnul Banwell va sustine o scurta prezentare cu privire la:

-Urban Planning for Trees
-Protecting Trees from Damage

Apoi vom urmari un documentar interesant "The Cove" - castigatorul Oscarului de anul acesta la categoria Best Documentary.

Va asteptam cu drag si voie buna.



pentru mai multe detalii:

Silvia Banyoi
Departamentul Studenti AsoP Romania
[004] 0728 753 998
silvi_tzutz@yahoo.com

2 iunie 2010

Verde in Urban pentru Nevazatori, un prim capitol incheiat..



‚VERDE în urban pentru nevăzători’

Proiect de amenajare peisageră a unui parc pentru nevăzători


‘ZIUA PORŢILOR DESCHISE’ la sediul Asociaţiei Nevazătorilor din România


Luni, 31 mai 2010, ora 12:00, curtea interioară a sediului Asociaţiei Nevăzatorilor din România, Filiala Timiş – Caraş-Severin – ANR (str. Independenţei nr.9, Timişoara, Piaţa Bălcescu) a găzduit ZIUA PORTILOR DESCHISE şi cu această ocazie fiind inaugurat şi parcului pentru nevăzători, un proiect pilot al Asociaţiei Peisagiştilor din România – AsoP, intitulat `VERDE în Urban pentru Nevăzători`


La aceasta actiune au luat parte:

· Membrii Asociatiei Peisagiştilor din România – AsoP

· Primarul Municipiului Timisoara, dl Gheorghe Ciuhandu

· Reprezentanti ai Directiei de Mediu, Serviciul Spaţii verzi, Primaria Municipiului Timişoara

· Membrii Asociatiei Nevazătorilor din România, filiala Timiş – Caras-Severin – ANR

· Elevii Liceului Teoretic ‘Iris’ (Şcoala de ambliopi), Timişoara

· Reprezentanti ai Poliţiei Comunitare Timişoara

· Voluntari

· Presa locală.

Programul ‘ZILEI PORTILOR DESCHISE’ a cuprins pe langă momentul marcat de inaugurarea oficială a parcului prin tăierea panglicii, un program interactiv, care s-a adresat tuturor categoriilor sociale.

S-a incurajat promovarea interacţiunii directe între persoanele cu şi fară dizabilităţi în activităţi practice şi sociale, ca argument pentru integrarea tuturor persoanelor cu dizabilitaţi în societate prin stimularea toleranţei, imaginaţiei si a înţelegerii asemănărilor şi diferenţelor între persoane prin activităţi de genul mini-concertului la pianină, de muzică clasică, susţinut de un elev al Liceului Teoretic IRIS (Vlad Ciotescu), tănar cu dizabilitaţi de vedere.

În ciuda condiţiilor atmosferice neprietenoase mesajul pe care am dorit să îl transmitem printr-un astfel de eveniment a fost recepţionat. Prezenţa primarului Municipiului Timişoara, dl Gheorghe Ciuhandu, care a răspuns pozitiv apelului lansat de noi confirmă acest lucru şi căruia îî aducem mulţumiri pentru sprijinul acordat de-a lungul perioadei de implementare a proiectului.

De asemenea a avut loc o discuţie liberă purtată în prezenţa autorităţiilor locale, în vederea promovării şi extinderii unei strategii la nivelul întregului oraş, cu privire la înfiinţarea de noi spaţii destinate nevăzătorilor, cât şi celorlalte categorii sociale cu nevoi speciale şi integrarea de noi facilităţi în parcurile existente. Mai mult sa discutat despre crearea unui traseu „virtual”, de care nevăzatori vor putea beneficia pentru a li se facilitata accesul în puncte cheie, cum ar fi: iinstituţiile de stat, parcuri, şcoli, etc. La discuţii au participat de asemenea membri ANR, invitaţi speciali, voluntari şi presa care a consemnat cele discutate.

AsoP Romania a purtat discuţii cu reprezentanţi ai Poliţiei Comunitare Timişoara în vederea stabilirii unui acord scris între ANR Timiş - Caraş-Severin, contrasemnat de catre AsoP şi Poliţia Comunitară privind regulile şi programul de funcţionare al spaţiului, care vor trebui respectate de toţi vizitatorii cât şi de locatarii din incinta sediului ANR. S-a insistat pe ideea desemnării unui singur echipaj al Poliţiei comunitare care să răspundă prompt în cazul unor sesizări legate de acest spaţiu. .Problema accesării unor noi fonduri pentru dotarea în continuare a spaţiului a fost trecută în agenda de catre membrii ANR, dorindu-se în acest sens achiziţionarea unei aparaturi de supraveghere video pentru amenajarea nou inaugurată.

Scopul proiectului `VERDE în urban pentru nevazători` este acela de a încuraja persoanele cu dizabilităţi de vedere în a-şi întelege şi dezvolta abilităţile de percepţie şi orientare în spaţiu, ca maniera de participare la viaţa socială a comunităţii din care fac parte.

Amenajarea parcului pentru nevăzatori, prin proiectul pilot `VERDE in urban pentru nevăzători' este o iniţiativă a Asociaţiei Peisagiştilor din România – AsoP, finanţată de MOL România, Fundaţia Pentru Parteneriat, Fundaţia Vodafone şi Primăria Municipiului Timişoara prin Direcţia de mediu-Servicul de spaţii verzi, în calitate de partener.

Amenajarea peisageră s-a finalizat conform proiectului, implementarea din punct de vedere tehnic s-a desfăşurat fără probleme majore.

Rezultatele nu au întârziat să apară, funcţionalitatea spaţiului conferă deja o imagine personală, conturată de piaţeta centrală, punctată de sfera–fântână în jurul căreia s-au proiectat bănci semicirculare, toate acestea sub forma stilizată a unui ochi uman, inconjurată de volonamente înierbate, prin care ''taie'' aleile din piatră cubică de culoare albă.

Vegetaţia, respectiv plantele au fost alese în aşa manieră, încât să stimuleze simţul olfactiv. Plantele aromatice având perioade eşalonate de înflorire, pe tot parcursul anului, vizitatorul este ''îmbătat'' cu miresme şi culori de iasomie, salvie, levănţică, rozmarin sau laur. Elementele de stimulare auditivă s-au folosit la maximum, prin jocul de apă, creeat de scurgerea ei pe o suprafaţă texturată a sferei centrale, amplasarea de ''clopoţei de vânt'' cu care copii pot interacţiona prin ''lovirea'' lor cu ciocanelele din dotare şi nu în ultimul rând casuţa de păsări amplasată în nucul din curtea nou amenajată.

Suprafaţa de acces către garaje s-a tratat într-o manieră ecologică, astfel s-au montat module celulare inierbate peste care se poate trece cu automobilul. Materialele pentru mobilier au fost alese cu atenţie astfel încât să nu facă o notă discordantă cu întreg ansamblul peisager, şi bineiţeles s-a ţinut cont de amplasarea acestora în spatiu astfel să nu constituie obstacole în calea nevăzătorului, satisfăcând totodată nevoia de estetic, nelipsită când discutam de o intervenţie de arhitectura peisajului. La ora actuală amenajarea este de nerecunoscut în comparaţie cu situaţia iniţială. Curtea fiind în momentul de faţă mult mai animată.

Mass-media timişoreană a fost prezentă şi de această dată la manifestare, implicându-se activ în acţiunea de conştientizare a opiniei publice.



ing. peis. Armand Mihai BELDEA
coordonator proiect
"Verde în urban pentru nevăzători"
Asociatia Peisagistilor din Romania – AsoP
(+4) 0722253064
fisheye8x@yahoo.com
office@asop-romania.org.ro
www.asop-romania.org.ro

http://asopromania.blogspot.com/