7 august 2012

Pui, pui, pui ...

Asociația Peisagiștilor din România - AsoP, prin vocea Președintelui, Domnul ing.peis. Alexandru Ciobotă, își exprimă îngrijorarea și oprobiul cu privire la demersul inițiat de Primarul Timișoarei, Domnul Nicolae Robu prin intermediul rețelei de socializare Facebook, prin care le cere locuitorilor orașului să își exprime părerea legată de operele realizate în cadrul festivalului Art Tuborg 2003, expuse la intrarea în Parcul Copiilor. Mai mult, să se decidă, în aceeași modalitate, cu privire la păstrarea sau renunțarea la creația artistică intitulată 'Pui, pui, pui" - semnată de artista Ecaterina Vrană.



"Stimate Domnule Primar,

In calitate de peisagist si membru al Asociatiei Peisagistilor din Romania consider ca demersul initiat pentru demolarea ansamblului sculptural ArtTuborg2003 este dafaimator pentru Timisoara , oras care pana ieri era considerat un oras al culturii si al bunului simt. Mai mult, consider ca initiativa ArtTuborg2003 ar fi trebuit sa constituie un exemplu de urmat si in alte zone ale orasului, caci fenomenul de revitalizare urbana prin arta este o realitate see you un deosebit rol cultural-educativ.
Nu in ultimul rand, considerand reala existenta in Timisoara a unui Liceu de Arta, a unei Facultati de Arte Plastice, a unei Facultati de Arhitectura, a unei sectii de Peisagistica si a numeroase asociatii culturale, va sugerez ca sfatuitorii Dumneavoastra (“acel sfat al batranilor cetatii”) sa fie in primul rand specialisti din aceste domenii, oamenii care au puterea sa inteleaga valoarea proiectelor de acest gen in peisajul Timisoarean.

Sperand ca am reusit sa transmit gandurile mele si ale colegilor peisagisti, va doresc spor la treaba,

Peisagist Ciobota Alexandru.
Presedinte al Asociatiei Peisagistilor din Romania
".



Parcul, situat, pe b-dul Michelangelo, în faţa Parcului Copiilor se întinde pe o suprafaţă de 1.274 de metri pătraţi şi reuneşte sculpturile a şapte tineri artişti plastici: patru dintre ei din Timişoara: Denisa Curte, Anamaria Şerban, Ştefan Bartha şi Horia Bojin, alături de Raluca Ungureanu şi Ecateria Vrana din Bucureşti, coordonaţi de sculptorul Marius Leonte.
De amenajarea arhitecturală a zonei s-au ocupat doi arhitecţi tineri timişoreni, Andrei Racolţa şi Romeo Szorad.
Inedit şi surprinzător, parcul finanţat integral de compania daneză Tuborg, se înscrie în dorinţa autorităţilor locale de a lansa o mişcare de avangardă în domeniul artelor plastice, la Timişoara şi de a „scoate” arta în stradă.
Parcul de sculptură ARTuborg de la Timişoara este al treilea în ţară, după cel de la Bucureşti şi Constanţa, inaugurarea lui s-a desfăşurat de Ziua oraşului, luni 4 august 2003.

sursa fotografiei: artbydd.blogspot.ro
sursa textului: www.banaterra.eu