Asociatia Peisagistilor din Romania – AsoP doreste sa multumeasca public celor prezenti luni, 26 aprilie 2010, incepand cu orele 10 in curtea interioară din incinta sediului Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Timiş – Caraş-Severin – ANR (str. Independentei nr.9, Timişoara, Piaţa Bălcescu) cu prilejul lecţiei deschise având drept temă amenajarea peisageră a parcului pentru nevăzători, proiect pilot intitulat `VERDE în urban pentru nevăzători.
Sprijinul oferit in toata aceasta perioada, premergatoare evenimentului mentionat anterior cat si in momentul desfasurarii lui a fost consistent si deosebit de important pentru AsoP Romania, care fara sprijinul moral, fizic si financiar nu ar fi putut derula o asemenea initiativa. Multumim:
Presei locale si nationale (TVR Timisoara, TVT ’89, Realitatea TV, Analog TV, Tele Europa Nova, Radio Resita, Radio Romania – Antena Satelor, Agenda Evenimentul zilei, Renasterea Banateana, cat si portalurilor de internet care au publicat informatiile transmise de noi in timp real)
Doresc sa fac de asemenea publica pozitia Asociatiei Peisagistilor din Romania – AsoP cu privire la continutul articolelor de presa si unde se specifica calitatea de coordonator al proiectului ‚Verde in urban pentru nevazatori’ a domnului ing.peis. Condoros Andrei ca fiind neadevarata, informatie care nu a fost transmisa de nici unul dintre membrii AsoP Romania cu atat mai putin de Secretarul General AsoP Romania in persoana domnului Condoros Andrei. Domnul ing.peis. Beldea Armand a fost desemnat oficial de catre Consiliul Director al AsoP Romania coordonatorul acestui proiect.
Pe aceasta cale transmitem scuze domnului ing.peis. Beldea Armand pentru confuzia si disconfortul creat.
Cu respect si consideratie,
ing. peis. Andrei Condoros secretar general Asociatia Peisagistilor din Romania – AsoP (+ 4) 0744 87 91 91 condorosandrei@asop-romania.org.ro
Proiectul „Traseu tematic la bălțile Bezdin„ face parte integrată dintr-un demers mai amplu, deja în derulare, cuprins în planul de management al Parcului Natural Lunca Muresului, respectiv de organizare a circulaţiilor din parcul natural. Punctual, prin definirea traseului şi construirea unui observator, al unui segment din pontonul suspendat de circulaţie, a panourilor informative şi a coşurilor de gunoi se va rezolva problema invervenţiilor construite necesare pentru vizitarea şi observarea ecosistemului bălţile Bezdin, constituind astfel un proiect pilot care va fi continuat în viitor. De asemenea demersul nostru face parte din proiectul de promovare a valorilor ecologice şi de peisaj a Parcului Natural Lunca Mureşului, acţiune care va continua şi în viitor utilizând alte surse de finanţare. Totodată prin implicarea unui număr mare de persoane, se doreşte conştientizarea şi informarea asupra fragilităţii ecosistemului şi a unicităţii acestuia, în viitor dorindu-se implicarea şi mai activă a comunităţiilor din apropierea parcului în promovarea şi ocrotirea lui. Pe de altă parte, prin implicarea specialiştilor arhitecţi şi peisagişti în conceperea elementelor construite, bine integrate în peisaj şi din materiale eco-friendly, se doreşte a fi un exemplu de bună practică pentru viitoarele intervenţii în parc.
LOCATIA. Parcul Natural Lunca Mureşului, ecosistem de tip zonă umedă, reprezentând un important loc de cuibărire şi pasaj pentru circa 200 specii de păsări, multe dintre ele sub regim strict de protecţie.
PARTENERI. Asociatia Peisagistilor din Romania - Asop, Administratia Parcului Natural LuncaMuresului, Asociatia Altitudine Arad, Asociatia de la 4, Primaria localitatii Pecica, Primaria localitatii Felnac, Primaria localitatii Secusigiu, Grupul Scolar Forestier Arad.
SCOPUL PROIECTULUI. Reducerea impactului negativ al vizitatorilor în zona de protecţie strictă a Parcului Natural Lunca Mureşului prin construirea unui traseu tematic suspendat, având puncte de observare şi informare şi coşuri de gunoi din materiale ecologice cu impact minim asupra peisajului şi habitatului. În prezent accesul la bălţile Bezdin, cât şi accesul Mureş-Mănăstirea Bezdin se face aleator, periclitând şi alterând habitatele bălţilor Bezdin. Deoarece nu există un traseu clar definit, întreţinerea zonei, curăţirea deşeurilor în urma parcurgerii zonei de către vizitatori este greoaie şi costisitoare. În prezent intervenţiile construite în parc (observatoare, pontoane, panouri, poteci) au o arhitectură rigidă, nefiind integrate în peisaj, chiar dacă materialele folosite sunt ecologice şi autohtone. La construirea structurilor din proiect se va folosi lemn din specia alohtonă Acer negundo, specie invazivă care pune mari probleme vieţuirii speciilor indigene. La construirea suprafeţelor de acoperit şi a pereţilor, unde este cazul se va folosi trestie (Phragmites australis) spre o bună integrare în peisaj şi viabilitate în timp.
OBIECTIVELE PROIECTULUI Scăderea impactului negativ pe care îl are turismul în zona bălţilor Bezdin din cadrul Parcului Natural Lunca Mureşului prin construirea unor poteci tematice, care vor organiza fluxurile de circulaţie. Promovarea utilizării materialelor autohtone eco-friendly şi a unor abordări arhitecturale şi peisagere cu impact minim asupra peisajelor şi habitatelor din zona bălţilor Bezdin din cadrul Parcului Natural Lunca Mureşului. Promovarea valoriilor parcului prin mijloace media şi expoziţii şi implicarea comunităţiilor locale vecine în activităţiile de conservare şi protecţie a valorilor Parcului Natural Lunca Mureşului şi în special a bălţilor Bezdin.
TIMMING 1.Promovarea proiectului, mai-septembrie, 2.Stabilirea traseului, 3 mai, 3.Organizarea atelierului de creatie, 20-22 mai, 4.Organizarea atelierului de lucru, 7-14 iulie, 5.Caravana fotografica, 1-12 septembrie.
FINANȚATOR Proiect finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România,Asop România și partenerii. Cele menționate anterior prezinta exclusiv opinia Asop România, iar Fundația pentru Parteneriat și MOL România nu pot fi făcuți răspunzători de felul în care se folosesc informațiile cuprinse în prezentul anunț.
Luni, 26 aprilie 2010, ora 10:00, in curtea interioară din incinta sediului Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Timiş – Caraş-Severin – ANR (str. Independentei nr.9, Timişoara, Piaţa Bălcescu)Asociatia Peisagistilr din Romania a sustinut lecţia deschisă având drept temă amenajarea peisageră a parcului pentru nevăzători, proiect pilot intitulat `VERDE în urban pentru nevăzători`
Scopul actiunii a fost acela de a încuraja persoanele cu dizabilităţi de vedere în a-şi înţelege şi dezvolta abilităţile de percepţie şi orientare în spaţiu,recunoastere a plantelor prin pipăit şi miros şi plantarea acestora, nu in ultimul rand, aceasta intalnire sa dorit a fi si o lectie de educatie ecologica, de respectare a mediului si de intelegere a proceselor naturale.
In ajutorul copiilor cu deficit de vedere au venit copii de la Scoala Generala nr.1 din Timisoara, astfel sau format echipe mixte coordonate de cate un membru AsoP. Plante precum iasomia, rozmarinul, levantica, cimbrisorul au fost identificate prin pipait, miros si chiar gust cu ajutorul ciaiurilor. In final fiecare copil a ajuns sa planteze cel putin o plantuta.La final am primit promisiuni din partrtea copiilor de la scoala ‘Iris’ ca vor mai vizita periodic amenajarea pentru a ‘verifica’ fiecare plantuta sadita.
La această acţiune au participat:
-copii Liceului Teoretic ‘Iris’, Timişoara, clasele V-VIII (fosta scoala Speciala pentru Ambliopi) dar si elevi fara deficiente de vedere de la scoala Generala nr.1 Timisoara,claseleV-VIII, in total 34 de copii
-membri AsoP-in calitate de organizatori, echipa de proiectare, membri juniori
-Serviciul Spaţii verzi, Primăria Municipiului Timişoara
-Asociaţia Nevăzătorilor din România, filiala Timiş – Caraş-Severin – ANR
Primul parc pentru nevazatori inaugurat la Timisoara
Persoanele cu deficienţe de vedere au la dispoziţie un spaţiu verde special amenajat. Iniţiativa face parte din proiectul-pilot „Verde în urban pentru nevăzători”.
La Timişoara a fost deschis luni primul parc din România special conceput pentru nevăzători. În curtea filialei din Timişoara a Asociaţiei Nevăzătorilor din România (ANR, pământul s-a transformat miraculos într-o zonă verde cu volume generoase, bănci confortabile şi mirodenii.
Plante aromatice şi bănci din grinzi de lemn .
Piaţeta circulară cuprinde o sferă-fântână, în jurul căreia s-au proiectat bănci semicirculare cu plăcuţe Braille încorporate. Gazonul de un verde crud, tuns la 10 centimetri, creşte în două planuri uşor înclinate, ca nişte dealuri suave. Băncile au marginile rotunde şi sunt lăcuite pentru o senzaţie cât mai fină.
Peisagiştii au amenajat, folosind materiale ecologice, alei din piatră cubică, zone cu pietriş rotund şi bănci din grinzi de lemn. Iar în faţa garajelor au folosit pavele ecologice de înierbare, în rest fiind folosite exclusiv plante autohtone.
Mai mult decât atât, există o zonă destinată plantelor aromatice: rozmarin, cimbrişor, salvie, levănţică, lămâiţă. Iar o altă parcelă a fost plantată cu caprifoi, garofiţe parfumate şi urechea iepurelui.
„Majoritatea elementelor verzi au fost alese în aşa manieră încât să stimuleze în primul rând simţul olfactiv în perioadele de înflorire şi să le creeze senzaţii tactile şi senzoriale deosebite beneficiarilor”, explică Andre Condoroş, coordonatorul proiectului.
Stimuli pentru simţuri
În zilele următoare, la intrarea în parc va fi montată o hartă scrisă în alfabetul Braille. „Harta îi va ajuta pe nevăzători să-şi genereze spaţiul”, adaugă Condoroş.
Organizatorii spun că provocarea principală a fost aceea de a face „vizibil” un spaţiu pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere. Astfel, s-a pus accent pe ideea de a exploata abilităţile senzoriale şi intuitive ale unor asemenea persoane.
Structura generală a parcului reface forma unui ochi uman - pleoapele, genele, irisul sunt câteva dintre elementele ce au inspirat procesul de design. Stimularea simţului auditiv şi tactil se face printr-un ansamblu de percuţie - clopoţei de vânt. De asemenea, organizatorii spun că vor amenaja şi o căsuţă pentru păsări, al cărei scop este de a încânta auditiv persoanele care se vor relaxa aici.
Parcul face parte dintr-un proiect-pilot - „Verde în urban pentru nevăzători”, o iniţiativă a Asociaţiei Peisagiştilor din România, finanţată de Mol România, Fundaţia Pentru Parteneriat, fundaţia Vodafone şi Primăria Timişoara.
„Timişorenii vor învăţa o lecţie de viaţă, aceea că nevăzătorii sunt oameni perfect normali şi că trebuie înţeleşi de ceilalţi ca atare.“ SANDA HOŢOLEANU, secretar executiv al ANR
LECŢIE DESCHISĂ
Copiii au învăţat vârsta copacilor
Elevii de la Şcoala Generală nr. 1 şi de la Liceul Iris, unde învaţă copii cu probleme de văz, au avut parte luni de o lecţie deschisă. Peisagiştii i-au plimbat pe aleile pietruite, le-au arătat cum să calce pe iarbă, cum să pipăie lemnul băncilor şi să descopere vârsta copacilor. Cei mici au învăţat şi mirodeniile, pipăind atent rozmarinul şi salvia, mirându- se de parfumul lor.
„Are şapte ani pomul ăsta. Am hotărât. Şi dacă nu îl taie cineva, va creşte şi mai frumos”, spune Melisa, o fetiţă de 11 ani, care a învăţat să „citească” nodurile de pe trunchiul unui mesteacăn. Alături de ei, câţiva nevăzători veniţi cu diverse probleme la sediul ANR s-au bucurat să descopere noul parc.
„Înainte era mult nisip, era foarte incomod pentru noi să păşim prin el”, spune Silvia Cojocaru, o femeie de 62 de ani care şi-a pierdut vederea într-un accident. Companionul ei, Pavel Dorobanţu, ne-a mărturisit că va veni mai des în parc, ca să se relaxeze.
Deschis pentru toată lumea
Parcul din curtea ANR va fi deschis şi pentru ceilalţi timişoreni, astfel încât oamenii să înveţe cum să relaţioneze cu nevăzătorii.
„Noi dorim promovarea interacţiunii directe între tineri cu şi fără dizabilităţi în activităţi practice şi sociale, ca argument pentru integrarea tuturor persoanelor cu dizabilităţi în societate prin stimularea toleranţei, imaginaţiei şi a înţelegerii asemănărilor şi diferenţelor între persoane”, explică un reprezentant al Asociaţiei Peisagiştilor din România.
Astfel, parcul de pe Strada Independenţei va fi deschis, de luni până vineri, între orele 8.00 şi 16.00.
„În timpul programului asociaţiei pot intra şi persoanele văzătoare ca să interacţioneze cu beneficiarii noştri. În timp, sperăm să generăm o comunicare între grupuri, astfel încât persoanele nevăzătoare să nu mai fie respinse. Am asistat deseori la fapte cutremurătoare: părinţii îşi retrag copiii de la locurile de joacă dacă acolo vine şi un puşti nevăzător. Venind aici, timişorenii vor învăţa o lecţie de viaţă: aceea că nevăzătorii sunt oameni perfect normali şi că trebuie înţeleşi de ceilalţi ca atare”, afirmă Sanda Hoţoleanu, secretarul executiv al ANR.
3.200 de persoane cu deficienţe de vedere sunt înregistrate oficial în judeţul Timiş
sursa: Evenimentul Zilei jurnalist: Georgeta Petrovici miercuri, 28 aprilie 2010
Copiii care vad...cu mainile!
Mai multi copii pe care ochii nu ii ajuta sa vada obiectele din jurul lor au participat luni dimineata, la sediul Asociatiei Nevazatorilor din zona Balcescu, la o lectie despre cum pot recunoaste plantele dupa miros si prin pipait.
Asociatia Peisagistilor din Romania (AsoP) a organizat, in premiera, in cadrul proiectului „Verde in urban pentru nevazatori” o lectie deschisa avand drept tema amenajarea parculetului pentru persoane cu deficiente de vedere de la sediul asociatiei pentru judetele Timis si Caras-Severin aflat pe strada Independentei.
In evidentele Asociatiei exista 3.200 de nevazatori care locuiesc in judetul nostru, dintre care 46 sunt copii. O parte dintre ei, care frecventeaza Liceul Iris (fosta scoala Speciala pentru Ambliopi), dar si elevi fara deficiente de vedere de la scoala Generala nr. 1, au luat parte la proiect. In total, au fost 34 de copii.
„Plantam plante aromatice, precum iasomie, cimbrisor, caprifoi, rozmarin, salvie, levantica, garofita, care dupa ce infloresc miros frumos. Ne-am gandit ca fiecare copil nevazator sau cu deficiente de vedere, cu ajutor din partea noastra, sa introduca macar o planta in pamant. Apoi, prin miros si pipaire, vor trebui sa identifice plantele pe care le-au sadit. Le-am facut si ceaiuri din aceste plante. Dorim sa le identifice dupa miros”, ne-a declarat Andrei Condoros, secretarul general al AsoP.
Lucrurile nu se vor opri aici deoarece persoanele cu probleme de vedere vor mai avea parte si de alte proiecte care le vor dezvolta abilitatile de perceptie si orientare in spatiu. „Dorim ca acest spatiu sa fie cat mai interactiv si sa il animam. Urmeaza printr-o finantare ulterioara sa introducem placute in limbaj Braille in acest parc si chiar o harta in Braille. Placutele vor descrie aceasta amenajare si ii vor ajuta sa se orienteze. De asemenea, avem in vedere sa iluminam locul in timpul noptii cu energii alternative. Incercam sa integram nevazatorii in societate”, a mai spus Andrei Condoros.
Nu ştiu cum arată un arbore, cât de verde este un gazon sau ce formă au plantele. Este vorba despre nevăzători. Au însă de acum la Timişoara un parc numai al lor. Specialiştii de la Asociaţia Peisajiştilor din România au creat o oază de verdeaţă care îi ajută pe cei cu deficienţe de vedere să se orienteze mai uşor. Primii care au făcut cunoştiinţă cu noul spaţiu de recreere au fost copiii care frecventează Asociaţia Nevăzătorilor din Timişoara.
Peisagiştii au creat în curtea Asociaţie Nevăzătorilor din Timişoara un parc care se adresează tuturor simţurilor, mai puţin celui vizual. La inaugurarea spaţiului verde, peisagiştii i-au învăţat pe copii cum să recunoască plantele, chiar dacă nu pot să le vadă.
Pentru că simţul olfactiv este important pentru orientarea nevăzătorilor, peisagiştii au umplut parcul cu plante aromate.
Când au avut posibilitatea să se caţere într-un copac, cei mici au fost extaziaţi.Amenajarea parcului pentru nevăzători a fost finanţată de Primăria Timişoara şi mai multe fundaţii din ţară. Asociaţia Peisagiştilor din România îşi propune însă să atragă şi alte finanţari ca să poată dota suplimentar spaţiul verde pentru nevăzători.
Proiect de amenajare peisageră a unui parc pentru nevăzători
Lecţie tematică la sediul Asociatiei Nevazatorilor din Romania - ANR
Luni, 26 aprilie 2010, ora 10:00, curtea interioară din incinta sediului Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Timiş – Caraş-Severin – ANR (str. Independentei nr.9, Timişoara, Piaţa Bălcescu) va găzdui o lecţie deschisă având drept temă amenajarea peisageră a parcului pentru nevăzători, proiect pilot intitulat `VERDE în urban pentru nevăzători`.
Scopul proiectului `VERDE în urban pentru nevăzători` este de a încuraja persoanele cu dizabilităţi de vedere în a-şi înţelege şi dezvolta abilităţile de percepţie şi orientare în spaţiu.
Lecţia deschisa la care vor participa elevii Liceului Teoretic „Iris” (Şcoala de ambliopi) şi a Şcolii Generale nr.1, din Timişoara va prezenta spaţiul amenajat şi modalitatile de percepere si orientare in acesta. Ca aplicatie practica a lectiei, se va face o recunoastere a plantelor prin pipăit şi miros şi plantarea parţială a acestora, nu in ultimul rand, aceasta intalnire se doreste a fi si o lectie de educatie ecologica, de respectare a mediului si de intelegere a proceselor naturale.
Se doreşte promovarea interactiunii directe intre tineri cu si fara dizabilitati în activităţi practice şi sociale, ca argument pentru integrarea tuturor persoanelor cu dizabilitati in societate prin stimularea tolerantei, imaginatiei si a intelegerii asemanarilor si diferentelor intre persoane.
Amenajarea parcului pentru nevăzători, prin roiectul pilot `VERDE în urban pentru nevăzători` este o iniţiativă a Asociaţiei Peisagiştilor din România – AsoP, finanţat de MOL România, Fundaţia Pentru Parteneriat, fundaţia Vodafone si Primăria Municipiului Timişoara, în calitate de partener.
Mass-media timişoreană este invitată, de asemenea, să participe la această manifestare şi să se implice în acţiunea de conştientizare a opiniei publice.
Pentru informaţii suplimentare: Ing. peis. Beldea Armand – 0722.25.30.64
Timming
‚VERDE în urban pentru nevăzători’
Lecţie tematică la sediul Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Filiala Timiş – Caraş Severin - ANR
26.04.2010
NR.
CRT.
ACTIVITATE
PARTICIPANŢI
INTERVAL ORAR
1
Întalnirea organizatorilor şi pregătirea evenimentului