30 octombrie 2009
proiect pilot 'Sus verdele'
Proiectul de faţă, iniţiat de Asociaţia Peisagiştilor din România – AsoP se va concentra pe găsirea celei mai bune soluţii pentru amenajarea acoperişului unui ansamblu de imobile, din perioada comunismului, reprezentative, cu amplasament central, şi care contrastează cu specificul baroc al zonei; un concept nou şi inovator , importat din culturi în a căror mod de viaţă şi-a găsit utilitatea şi practica.
Conceptul are un impact deosebit de important, aplicat la scară mare, în ceea ce priveşte protecţia mediului, îmbunătăţirea calităţii vieţii, a esteticii urbane, a modului de percepere a micro-peisajului în spaţiile dens construite şi a interacţiunii sociale.
Amenajarea peisagera a grupului de imobile situate pe strada Mărăşti nr.1,2, respectiv strada Serg. C-tin Muşat nr.1, la nivelul superior, va aduce un plus de culoare şi diversitate aspectului general, vizibil dintr-una din cele mai importante pieţe timişorene, simbol local, Piaţa Unirii. Proiectul va acoperii percepte atât de ecologie urbană, protecţia mediului cât şi de conservare şi promovare a patrimoniului local construit.
Proiectul reprezinta un prim pas in vederea implementarii acestui concept la nivel local, ceea ce confera o importanta deosebita proiectului. Sprijinul sustinut, oferit in toate etapele cheie in demararea actiunii prezentate cat si in dezvoltarea ulterioara a conceptului la nivelul de implementare poate asigura succesul initiativei cu reale beneficii de imagine si nu numai.
“Roof garden”. Scurta prezentare. Istoric.
Gradinile pe acoperis devin din ce in ce mai populare in orase. Beneficiile incorporarii tehnologiei acoperisurilor verzi pot fi masurate pe mai multe nivele. In esenta, exista cinci avantaje ecologice principale pentru a adopta un sistem de acoperis verde, in opozitie cu folosirea acoperisului negru sau acoperisurile cu membrane albe reflectorizante. Cele mai evidente avantaje sunt managementul apei de ploaie si costurile energetice reduse.
Acoperisurile Verzi reduc efectul incalzirii (heat island) des intalnit in majoritatea oraselor mari. Datorita abilitatii plantelor de a transpira si de a umbrii, folosirea la o scara mai mare a acestor acoperisuri peste tot prin orasele mari poate cauza un efect de racorire, scazand temperatura aerului in oras. In consecinta, devreme ce cladirile cu acoperisuri verzi sunt mai racoroase si necesita mai putin aer conditionat, aerul cald ventilat de catre aparatele de aer conditionat in atmosfera este mai redus. Deci caldura nu este retinuta de acoperisurile verzi cum este retinuta de cele negre, astfel orasul se poate racori mai repede.
In concluzie, tehnologia acoperisurilor verzi mareste durata de viata a acoperisului si este foarte bun izolator fonic pentru cladire, lucru esential pentru cladirile aflate in zonele cu impact zgomotos mare, cum ar fi zonele de pe langa aeroporturi, autostrzi sau zonele industriale.
Acoperisurile Verzi au fost cunoscute in Europa inca din anii ’70. Astazi europenii au peste 100 de milioane de metrii patrati de acoperisuri plantate. Multe din aceste sisteme sunt construite “la fata locului”, pe acoperis, facandu-le complexe si costurile de instalare mari. Datorita costurilor energetice mari si cerintele majore ale managementului apelor de ploaie, design-erii americani de cladiri au ales sistemul modular pentru acoperisuri verzi “GreenGrid” – primul sistem de acoperisuri verzi pentru constructii de inalta performanta. Aceste module sunt facute din 60% polietilena reciclata post-industrial, cu masa moleculara mare.
Ştiaţi că: 7,68 km2 de “Grădini pe acoperiş” sunt construite anual în Germania, ţara în care a luat naştere conceptul, echivalentul a 2100 de terenuri de fotbal (aproximativ 800 hectare).
pentru mai multe detalii, vizitati - http://susverdeletm.blogspot.com/
Abonați-vă la:
Postări (Atom)