29 iunie 2011

WORKSHOP BAIA SPRIE


În acest an Baia Sprie găzduiește a III-a ediție a atelierului de arhitectură peisageră Green reCreation. Atelierul face parte dintr-un proiect integrat de dezvoltare durabilă a loc. Baia Sprie. Localitatea e poziționată pe centura minieră regiunea N-V a jud. Maramureș. Cumunitățile din punctele ce definesc centura, și-au încheiat activitățile minerești, astfel au avut loc câteva reconversii importante la nivel structural și profesional, generându-se astfel câteva puncte turistice importante pentru circuitul regiunii : Nistru, Chiuzbaia, Șuior, Cavnic, Băiuț, etc.

Atelierul vizează câteva trasee cheie și diferite puncte importante ce se desfășoară pe fostele trasee tehnologice și trasee de legătură ale activităților miniere, acestea brăzdând regiunea aflată între Baia Sprie și Chiuzbaia. Cel mai vechi traseu tehnologic al zonei este un vechi apeduct care lega Chiuzbaia de flotația Băii Spri acum fiind cunoscut ca și Drumul Apei – transformat în traseu turistic pentru drumeții. Dealul Minei este cea mai vastă zonă studiată și totodată aici se conturează o radiografie a 9 secole de minerit. A treia zonă importanată studiată va fi rețeaua de străzi din zona rezidențială a Băii Spri care se ramifică la baza Dealului Minei. Elementul catalizator al comunității minerești este capela Calvaria care reprezintă legătura sprirituală dintre comunitatea de mineri și Dealul Minei, aceasta va beneficia de o atenție specială în cadrul proiectului pentru că este situată la pragul dintre oraș și Dealul Minei.

Atelierul și intervențiile ce vor fi generate în cadrul lui au ca scop principal susținerea unor puncte importante și ale traseelor ce le leagă și totodată de expunere a întregului pachet cultural și istoric dobândit prin mineritul local.

Pe tot parcursul celor 2 săptămâni se vor susține diferite prelegeri pe diferite teme: urbanism, peisagistică, minerit și cultura locală, sociologie, planuri integrate de dezvoltare durabilă, etc. Vor fi multe drumeții cu caracter informativ și recreativ, ce vor bate traseele și locurile cu pricina, dispersate prin zone verzi deconectante extraurbane, aviz amatorilor de drumeții. Nu vor lipsi etapele de team building și socializare, vizite în diferite puncte turistice amintite mai sus și la fel vor exista vizitele în zona Maramureșului istoric.

Se asigură:
cazarea
micul dejun și prânzul
transportul pentru diferite vizite din cadrul workshopului (eventual deconturi pentru bonuri de combustibil pentru mașini personale)
diferite consumabile pentru procesul ”creativ”

Trimiteți un mic CV și un portofoliu sumar până cel târziu la data de 25.07.2011
>valentin.metes@yahoo.com
>ruxi_ruxita@yahoo.com (pentru cei din Timișoara)

Numai bine!
Echipa Green reCreation

Mai multe detalii vor sosi pe parcursul lunii iulie sau puteți apela la adresele de contact.

 sursa informatiei aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu