2 iunie 2010

Verde in Urban pentru Nevazatori, un prim capitol incheiat..



‚VERDE în urban pentru nevăzători’

Proiect de amenajare peisageră a unui parc pentru nevăzători


‘ZIUA PORŢILOR DESCHISE’ la sediul Asociaţiei Nevazătorilor din România


Luni, 31 mai 2010, ora 12:00, curtea interioară a sediului Asociaţiei Nevăzatorilor din România, Filiala Timiş – Caraş-Severin – ANR (str. Independenţei nr.9, Timişoara, Piaţa Bălcescu) a găzduit ZIUA PORTILOR DESCHISE şi cu această ocazie fiind inaugurat şi parcului pentru nevăzători, un proiect pilot al Asociaţiei Peisagiştilor din România – AsoP, intitulat `VERDE în Urban pentru Nevăzători`


La aceasta actiune au luat parte:

· Membrii Asociatiei Peisagiştilor din România – AsoP

· Primarul Municipiului Timisoara, dl Gheorghe Ciuhandu

· Reprezentanti ai Directiei de Mediu, Serviciul Spaţii verzi, Primaria Municipiului Timişoara

· Membrii Asociatiei Nevazătorilor din România, filiala Timiş – Caras-Severin – ANR

· Elevii Liceului Teoretic ‘Iris’ (Şcoala de ambliopi), Timişoara

· Reprezentanti ai Poliţiei Comunitare Timişoara

· Voluntari

· Presa locală.

Programul ‘ZILEI PORTILOR DESCHISE’ a cuprins pe langă momentul marcat de inaugurarea oficială a parcului prin tăierea panglicii, un program interactiv, care s-a adresat tuturor categoriilor sociale.

S-a incurajat promovarea interacţiunii directe între persoanele cu şi fară dizabilităţi în activităţi practice şi sociale, ca argument pentru integrarea tuturor persoanelor cu dizabilitaţi în societate prin stimularea toleranţei, imaginaţiei si a înţelegerii asemănărilor şi diferenţelor între persoane prin activităţi de genul mini-concertului la pianină, de muzică clasică, susţinut de un elev al Liceului Teoretic IRIS (Vlad Ciotescu), tănar cu dizabilitaţi de vedere.

În ciuda condiţiilor atmosferice neprietenoase mesajul pe care am dorit să îl transmitem printr-un astfel de eveniment a fost recepţionat. Prezenţa primarului Municipiului Timişoara, dl Gheorghe Ciuhandu, care a răspuns pozitiv apelului lansat de noi confirmă acest lucru şi căruia îî aducem mulţumiri pentru sprijinul acordat de-a lungul perioadei de implementare a proiectului.

De asemenea a avut loc o discuţie liberă purtată în prezenţa autorităţiilor locale, în vederea promovării şi extinderii unei strategii la nivelul întregului oraş, cu privire la înfiinţarea de noi spaţii destinate nevăzătorilor, cât şi celorlalte categorii sociale cu nevoi speciale şi integrarea de noi facilităţi în parcurile existente. Mai mult sa discutat despre crearea unui traseu „virtual”, de care nevăzatori vor putea beneficia pentru a li se facilitata accesul în puncte cheie, cum ar fi: iinstituţiile de stat, parcuri, şcoli, etc. La discuţii au participat de asemenea membri ANR, invitaţi speciali, voluntari şi presa care a consemnat cele discutate.

AsoP Romania a purtat discuţii cu reprezentanţi ai Poliţiei Comunitare Timişoara în vederea stabilirii unui acord scris între ANR Timiş - Caraş-Severin, contrasemnat de catre AsoP şi Poliţia Comunitară privind regulile şi programul de funcţionare al spaţiului, care vor trebui respectate de toţi vizitatorii cât şi de locatarii din incinta sediului ANR. S-a insistat pe ideea desemnării unui singur echipaj al Poliţiei comunitare care să răspundă prompt în cazul unor sesizări legate de acest spaţiu. .Problema accesării unor noi fonduri pentru dotarea în continuare a spaţiului a fost trecută în agenda de catre membrii ANR, dorindu-se în acest sens achiziţionarea unei aparaturi de supraveghere video pentru amenajarea nou inaugurată.

Scopul proiectului `VERDE în urban pentru nevazători` este acela de a încuraja persoanele cu dizabilităţi de vedere în a-şi întelege şi dezvolta abilităţile de percepţie şi orientare în spaţiu, ca maniera de participare la viaţa socială a comunităţii din care fac parte.

Amenajarea parcului pentru nevăzatori, prin proiectul pilot `VERDE in urban pentru nevăzători' este o iniţiativă a Asociaţiei Peisagiştilor din România – AsoP, finanţată de MOL România, Fundaţia Pentru Parteneriat, Fundaţia Vodafone şi Primăria Municipiului Timişoara prin Direcţia de mediu-Servicul de spaţii verzi, în calitate de partener.

Amenajarea peisageră s-a finalizat conform proiectului, implementarea din punct de vedere tehnic s-a desfăşurat fără probleme majore.

Rezultatele nu au întârziat să apară, funcţionalitatea spaţiului conferă deja o imagine personală, conturată de piaţeta centrală, punctată de sfera–fântână în jurul căreia s-au proiectat bănci semicirculare, toate acestea sub forma stilizată a unui ochi uman, inconjurată de volonamente înierbate, prin care ''taie'' aleile din piatră cubică de culoare albă.

Vegetaţia, respectiv plantele au fost alese în aşa manieră, încât să stimuleze simţul olfactiv. Plantele aromatice având perioade eşalonate de înflorire, pe tot parcursul anului, vizitatorul este ''îmbătat'' cu miresme şi culori de iasomie, salvie, levănţică, rozmarin sau laur. Elementele de stimulare auditivă s-au folosit la maximum, prin jocul de apă, creeat de scurgerea ei pe o suprafaţă texturată a sferei centrale, amplasarea de ''clopoţei de vânt'' cu care copii pot interacţiona prin ''lovirea'' lor cu ciocanelele din dotare şi nu în ultimul rând casuţa de păsări amplasată în nucul din curtea nou amenajată.

Suprafaţa de acces către garaje s-a tratat într-o manieră ecologică, astfel s-au montat module celulare inierbate peste care se poate trece cu automobilul. Materialele pentru mobilier au fost alese cu atenţie astfel încât să nu facă o notă discordantă cu întreg ansamblul peisager, şi bineiţeles s-a ţinut cont de amplasarea acestora în spatiu astfel să nu constituie obstacole în calea nevăzătorului, satisfăcând totodată nevoia de estetic, nelipsită când discutam de o intervenţie de arhitectura peisajului. La ora actuală amenajarea este de nerecunoscut în comparaţie cu situaţia iniţială. Curtea fiind în momentul de faţă mult mai animată.

Mass-media timişoreană a fost prezentă şi de această dată la manifestare, implicându-se activ în acţiunea de conştientizare a opiniei publice.



ing. peis. Armand Mihai BELDEA
coordonator proiect
"Verde în urban pentru nevăzători"
Asociatia Peisagistilor din Romania – AsoP
(+4) 0722253064
fisheye8x@yahoo.com
office@asop-romania.org.ro
www.asop-romania.org.ro

http://asopromania.blogspot.com/































3 comentarii:

  1. Amenajarea in sine imi aduce aminte de straturile cu rosii, ardei si vinete a bunicii de la tara....semnat; un inginer peisagist...

    RăspundețiȘtergere
  2. ..trebuie sa fi arhitect peisagist ca aceste lucruri sa nu le privesti din perspectiva unui legumicultor...

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt chiar inginer peisagist, am terminat la Timisoara si imi exercit meseria din tot sufletul...Cred ca fiecare loc sau coltisor trebuie astfel aranjat incat sa ne spuna ceva...sunt atatea modele, culori, forme, materiale de care putem profita in meseria noastra...pacat ca nu vrem sau nu stim sa abuzam de ele mai ales ca avem aceasta libertate. Multa bafta mai departe si incercati sa fiti mai liberi in exprimare !

    RăspundețiȘtergere