2 noiembrie 2012

Cimitirul ca element în evoluția peisajului cultural. Studiu de caz:cimitirele rurale din Banat.


Studiul este realizat de Asociația Peisagiștilor din România - AsoP și are în vedere diversitatea etnică a localităților din Banatul românesc, rezultatul concretizându-se prin analizarea din punct de vedere arhitectural, de peisaj și cultural a peste 80 de cimitire ale diferitelor etnii prezente în satele acestui spatiu cultural și publicarea concluziilor în paginile unei lucrări cu același nume.

Perioada: 15 martie 2012 - 15 octombrie 2012

Echipa de cercetare: 
ing.peis. Alexandru Ciobotă, 
ing.peis. Raluca Rusu, 
ing.peis. Andrei Condoroș, 
arh. Vladimir Obradovici.

Parteneri: 

Universtatea ‚Politehnică’ Timișoara - Facultatea de Arhitectură, 
Muzeul de Arheologie și Istorie din Arad, 
Muzeul Banatului Timișoara, 
Muzeul Banatului Montan Reșița, 
Muzeul Satului Bănățean Timișoara

Colaboratori:

Dr. Rodica Elena Colta - Complexul Muzeal Arad, Etnolog
Dr. Otilia Hedesan - Facultatea de Litere Timisoara, Profesor de civilizatie romaneasca
Dr. Vasile Dudas - Muzeul Banatului din Timisoara, Istoric, Coordonator Sectie Istorie

Studiul a fost posibil datorită finanțării nerambursabile oferite de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN, aria tematică - Patrimoniu Cultural Național.

Informatia rezultata in urma derularii proiectului poate fi accesata si pe pagina de internet www.cimitiredinbanat.ro (in curand) si pagina de Facebook - https://www.facebook.com/pages/Cimitire-din-Banat/513700775316558?ref=hl

Un comentariu:

  1. Este foarte bună ideea publicării unui îndrumător (ghid) destinat comunităţilor şi administraţiilor locale, prin care să fie conştientizată valoarea culturală a cimitirelor.
    Vă propun, pentru un viitor proiect, să aveţi în vedere şi localitatea Liebling, jud. Timiş, deoarece aici se află cimitir german, maghiar şi român, vreo 5 în total. Dacă cimitirele german şi maghiar sunt lăsate în paragină, populaţia fiind în descreştere rapidă, cele două cimitire româneşti nu au niciun admnistrator, după cum arată, doar cetăţenii se îngrijesc de mormite şi atât.

    RăspundețiȘtergere