Asociația Peisagiștilor din România - AsoP, prin vocea Președintelui, Domnul ing.peis. Alexandru Ciobotă, își exprimă îngrijorarea și oprobiul cu privire la demersul inițiat de Primarul Timișoarei, Domnul Nicolae Robu prin intermediul rețelei de socializare Facebook, prin care le cere locuitorilor orașului să își exprime părerea legată de operele realizate în cadrul festivalului Art Tuborg 2003, expuse la intrarea în Parcul Copiilor. Mai mult, să se decidă, în aceeași modalitate, cu privire la păstrarea sau renunțarea la creația artistică intitulată 'Pui, pui, pui" - semnată de artista Ecaterina Vrană.
"Stimate Domnule Primar,
In calitate de peisagist si membru al Asociatiei Peisagistilor din Romania consider ca demersul initiat pentru demolarea ansamblului sculptural ArtTuborg2003 este dafaimator pentru Timisoara , oras care pana ieri era considerat un oras al culturii si al bunului simt. Mai mult, consider ca initiativa ArtTuborg2003 ar fi trebuit sa constituie un exemplu de urmat si in alte zone ale orasului, caci fenomenul de revitalizare urbana prin arta este o realitate see you un deosebit rol cultural-educativ.
Nu in ultimul rand, considerand reala existenta in Timisoara a unui Liceu de Arta, a unei Facultati de Arte Plastice, a unei Facultati de Arhitectura, a unei sectii de Peisagistica si a numeroase asociatii culturale, va sugerez ca sfatuitorii Dumneavoastra (“acel sfat al batranilor cetatii”) sa fie in primul rand specialisti din aceste domenii, oamenii care au puterea sa inteleaga valoarea proiectelor de acest gen in peisajul Timisoarean.
Sperand ca am reusit sa transmit gandurile mele si ale colegilor peisagisti, va doresc spor la treaba,
Peisagist Ciobota Alexandru.
Presedinte al Asociatiei Peisagistilor din Romania".
Parcul, situat, pe b-dul Michelangelo, în faţa Parcului Copiilor se întinde pe o suprafaţă de 1.274 de metri pătraţi şi reuneşte sculpturile a şapte tineri artişti plastici: patru dintre ei din Timişoara: Denisa Curte, Anamaria Şerban, Ştefan Bartha şi Horia Bojin, alături de Raluca Ungureanu şi Ecateria Vrana din Bucureşti, coordonaţi de sculptorul Marius Leonte.
De amenajarea arhitecturală a zonei s-au ocupat doi arhitecţi tineri timişoreni, Andrei Racolţa şi Romeo Szorad.
Inedit şi surprinzător, parcul finanţat integral de compania daneză Tuborg, se înscrie în dorinţa autorităţilor locale de a lansa o mişcare de avangardă în domeniul artelor plastice, la Timişoara şi de a „scoate” arta în stradă.
Parcul de sculptură ARTuborg de la Timişoara este al treilea în ţară, după cel de la Bucureşti şi Constanţa, inaugurarea lui s-a desfăşurat de Ziua oraşului, luni 4 august 2003.
sursa fotografiei: artbydd.blogspot.ro
sursa textului: www.banaterra.eu
mai mult, ar trebui sa se initieze o actiune de curatare a obiectelor de arta, chiar daca obiect de arta nu inseamna ceva inteles de toata lumea la fel. dupa mine, amplasarea ansamblului e potrivita langa Parcul Copiilor prin impresia de ludic pe care o degaja, dar care bineinteles dupa unii nu inseamna arta. in plus in toate tarile lumii civilizate exista miscarea de a provoca artistii consacrati sau amatori la creatii din materiale reciclate.
RăspundețiȘtergereO expozitie de arta plastica e una,iar amplasarea PERMANENTA cu avizul autoritatilor a unor lucrari in spatiul public e alta si aici ma refer la dreptul meu de a alege ce si cand vreau sa vad(nu sunt avizat,dar consider grotesti o parte di
RăspundețiȘtergeren chestiile din fata Parcului Copiilor si nu-mi aduc aminte sa fi auzit si altfel de pareri neavizate-si am auzit o gramada!-cat de cat bine argumentate.Probabil ignoranta ma opreste sa realizez ca,de fapt,autorii sunt niste Picasso moderni,niste neintelesi la ora actuala si lucrarile sunt pline de simbol,de transcedere a realitatii cotidiene,etc...Saaau...poate ca oi fi si eu copilul care striga "Regele e gol!"?!Nu stiu,dar intrebarea mea este:pentru cine?Pana una alta,au trecut aproape 10 ani de expunere in spatiul public si-chiar,sa zicem,neintelese de minti slabe si privite in mod eronat ca si kitsch-de intrat in constiinta publicului larg ca lucrari de referinta in cultura Timisoarei nu mi se pare ca ar fi intrat,un motiv fiind chiar faptul ca Cel mai Primar dintre Pamanteni isi bate capshorul lui pragmatic sa faca sondaje de opinie pe tema asta.Sper din suflet ca in tot timpul asta,chestiile sa fi dezvoltat macar copiilor vreun simt ludic,estetic,simbolic sau de orice natura,desi nu-mi amintesc sa fi afirmat cineva scopul asta,dar mai stii,poate din greseala...Daca nu,atunci din nou:pentru cine?).Domnul director isi declara interesul pentru "revitalizarea urbana prin arta".Atunci,de ex,de ce nu propune spatiul din fata parcului pentru expozitii in aer liber pt DIVERSI artisti,in loc de cramponare pe seama unor lucrari care,in cel mai bun caz-de ignorat fiind mai greu...-sunt tolerate?Si astfel accesul la o modalitate inedita si gratuita de prezentare si promovare a artei-chiar si "Pui pui pui",dar nu pentru 10 ani,in puii mei! In alta ordine de idei, fara a sustine ca e mai bine sau mai rau,exista miscarea Street Art,care in multe tari a capatat amploare si sustinere chiar din partea autoritatilor,artistii fiind de multe ori angajati chiar de firme in scopul decorarii de cladiri,etc.Insa aici inca e subtire linia intre ce se accepta ca arta si ce e act de vandalism,in functie de viziunea legala a autoritatilor privind aceasta modalitate de exprimare ...