În data de 3 mai s-au demarat primele 2 activități ale proiectului „Traseu tematic la bălțile Bezdin”, proiect finanțat de către Fundația pentru Parteneriat și MOL România alături de partenerii proiectului: Asociația Peisagiștilor din România - Asop, Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului, Asociația Altitudine Arad, Asociația de la 4, Primăria localității Pecica, Primăria localității Felnac, Primăria localității Secusigiu, Grupul Școlar Forestier Arad.
Proiectul de faţă urmăreşte reducerea impactului negativ al vizitatorilor în zona de protecţie strictă a Parcului Natural Lunca Mureşului, prin construirea unui traseu tematic suspendat, cu impact minim asupra peisajului şi habitatului.
Primele activități au constat în promovarea proiectului în presa locală din Arad și Timisoara și stabilirea traseului, care va lega râul Mureș de bălțile Bezdin, singurul loc din județul Arad, unde vegetează natural nufărul alb (Nymphaea alba).
O echipă alcătuită din reprezentanţi ai Asociaţiei Peisagiştilor din România, Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureșului și Asociaţiei Altitudine Arad s-au deplasat pe sit, pentru a stabili cu exactitate şi marca ruta traseului tematic, traseu pe care se va construi ulterior un segment de 500 ml din pontonul de circulație, asigurând astfel accesul organizat al vizitatorilor dinspre Mureş către bălţile Bezdin și invers. Traseul a fost ales astfel încât să devină un instrument valoros de educaţie pentru mediu și pentru călătorii interactive.
Traseul va fi unul linear și v-a unii cele două obiective: bălțile Bezdin și râul Mureș, acesta trecând în lateralul observatorului Prundul Mare. Pentru a nu fi monoton traseul oferă vizitatorul o parcurgere plăcută printr-o succesiune de peisaje: de la zona bălții Bezdin, cu vegetație specifică de baltă, la zona invadată de amorfă (Amorpha fruticosa) cu urzici și sălcii plângătoare, la propriu, la zona mlăștinoasă (un braț mort al râului) unde este amplasat observatorul Prundul Mare, la pădurea de foioase (in special Quecinnee) și mai apoi la peisajul unic al malului râului Mureș. Prin asocierea a 2 panouri informative traseului, care vor cuprinde informații punctuale despre habitate și peisaje, se vor putea organiza lecții în aer liber, vizând educația pentru natură și în natură. În final traseul va fi o interpretarea naturii printr-o potecă tematică și un mod de comunicare atât desctiptiv și senzorial cât și interactiv .
Beneficiarii traseului vor fi de la angajații parcului natural lunca Mureșului și echipele de specialiști/cercetători care vor studia ecosistemul luncii Mureșului până la turiști. Pentru vizitatorii parcului care vor face excursii cu canoe se va amplasa un panou, la capătul traseului dinspre malul Mureșului, astfel încât să fie vizibil de pe râu, invitându-i pe acestia pe traseul nufărului alb. Deasemenea o viitoare pistă de biciclete amenajată pe digul care însoțește Mureșul de dincolo de Periam Port până la Arad, ar putea aduce mai mulți vizitatori. Pentru cicloturiștii Parcului Natural Lunca Mureșului se va marca traseul nufărului alb și intrarea în aria strict protejată. Alți potențiali beneficiari ai traseului tematic pot fi pelerinii mănăstirii Bezdin și alți vizitatori ai parcului, precum și comunitățiile locale vecine.
Pe durata acţiunii s-au făcut fotografii, precum imortalizarea peisajelor şi a habitatelor din zona bălților Bezdin, necesare pentru organizarea caravanei fotografice din finalul proiectului.
Următoarea activitate se va organiza în perioada 20-22 mai, fiind vorba de atelierul de creație, cu participarea unei echipe de studenţi la arhitectură, coordonaţi de un profesor arhitect. Aceştia vor schiţa și proiecta elementele de circulaţie, observaţie/belvedere, a panourilor de informare şi a coşurilor de gunoi, astfel încât să aibă un impact minim asupra peisajelor şi habitatelor din zona bălţilor Bezdin. Acestora li se vor alătura studenți peisagiști și bineînteles partenerii proiectului.
Cele menţionate anterior prezintă exclusiv opinia Asop România iar Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România nu pot fi făcute răspunzătoare de felul în care se folosesc informaţiile cuprinse în prezentul anunţ.
fotografii: ing.peis. Andrei Condoros.AsoP Romania.
Pentru detalii referitoare la acest proiect:
Coordonator proiect: Ing. peis. Rusu Raluca
Asociatia Peisagitilor din Romania - AsoP
Telefon: 0751161266
e-mail: ruraluca@gmail.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu