28 mai 2010

Ziua Portilor Deschise la ANR

‚VERDE în urban pentru nevăzători’
Proiect de amenajare peisageră a unui parc pentru nevăzători

‘ZILELE PORTILOR DESCHISE’
la sediul Asociaţia Nevazătorilor din România

Luni, 31 mai 2010, ora 12:00, curtea interioară din incinta sediului Asociaţiei Nevăzatorilor din România, filiala Timiş – Caraş-Severin – ANR (str. Independenţei nr.9, Timişoara, Piaţa Bălcescu) va gazdui ZIUA PORTILOR DESCHISE, cu această ocazie va avea loc si inaugurarea parcului, proiect pilot, intitulat `VERDE în urban pentru nevăzători`

La aceasta actiune sunt asteptaţi sa participe:
- Membrii Asociatiei Peisagiştilor din România – AsoP
- Oficialitaţi, Primaria Municipiului Timişoara
- Directia de Mediu, Primaria Municipiului Timişoara
- Serviciul Spaţii verzi, Primaria Municipiului Timişoara
- Direcţia de Urbanism, Primaria Municipiului Timişoara
- Directia Edilitare, Primaria Municipiului Timişoara
- Fundaţia Pentru Parteneriat,
- MOL Romania,
- Asociatia Nevazătorilor din România, filiala Timiş – Caras-Severin – ANR, membri ANR
- Liceului Teoretic ‘Iris’ (Şcoala de ambliopi), Timişoara
- Poliţia Comunitara Timişoara

Programul ‘ZILEI PORTILOR DESCHISE’ va cuprinde:

Pe langă momentul marcat de inaugurarea oficiala a parcului - taierea panglicii - cu sprijinul si in prezenta oficialitaţilor locale, va urma un program interactiv, care se adreseaza tuturor categoriilor sociale.

Se doreşte promovarea interacţiunii directe intre persoanele cu si fară dizabilitaţi în activităţi practice şi sociale, ca argument pentru integrarea tuturor persoanelor cu dizabilitaţi in societate prin stimularea toleranţei, imaginaţiei si a inţelegerii asemănărilor si diferenţelor intre persoane prin activitaţi cum ar fi: campionat de sah pentru nevăzatori, la care sunt asteptaţi sa participe activ si persoanele făra deficienţe de vedere, concert de muzică vocal si instrumental live, concert pianină susţinut de un tănar cu dizabilitaţi de vedere. Ne rezervăm ocazia de a va surprinde placut ...

Scopul proiectului `VERDE in urban pentru nevazători` este acela de a incuraja persoanele cu dizabilităţi de vedere in a-şi intelege si dezvolta abilitătile de percepţie si orientare in spaţiu.

Amenajarea parcului pentru nevăzatori, prin proiectul pilot `VERDE in urban pentru nevazători' este o initiativă a Asociatiei Peisagistilor din România – AsoP, finantat de MOL Fundatia Pentru Parteneriat, fundaţia Vodafone si Primăria Municipiului Timişoara, in calitate de partener

Mass-media timişoreană este invitată, de asemenea, să participe la această manifestare şi să se implice în acţiunea de conştientizare a opiniei publice.

Pentru informaţii suplimentare: Ing. peis. Armand Beldea – 0722.25.30.64, coordonator al proiectului ‘Verde in urban pentru nevăzatori”


CAREU DE EVOLUTIE
ing.peis. Armand Beldea, AsoP Romania, 2010

26 mai 2010

European Commission Environmnet > Biodiversity Campaign


'We are all in this together'
This is the message of the new EU campaign on biodiversity aiming to raise awareness of the fact that we humans are not only a part of the larger web of life, called biodiversity, but that we are interlinked with it and interdependent with all of its elements. The campaign shows the real implications biodiversity loss will have for our daily lives and promotes actions people can take to protect nature. You can support the campaign by joining the Facebook community and "biodiversifying" yourself.

cititi mai multe...


21 mai 2010

Legea care interzice betonarea parcurilor si a spatiilor verzi, castrata in comisia din Camera Deputatilor




Comisia pentru Administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor a desfiintat marti, 11 mai, singura lege care proteja spatiile verzi. Comisia a luat in discutie Ordonanta de Guvern nr. 114/2007 care interzicea schimbarea destinatiei spatiilor verzi si a scos din actul normativ tocmai aceasta prevedere, dand astfel unda verde la betonarea parcurilor si a altor spatii verzi.


“Astazi, la Comisia de Administratie publica s-a introdus pe ordinea de zi suplimentara proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei 114/2007, privind protectia spatiilor verzi. In cadrul dezbaterii, articolul 71 care interzicea schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, nu a fost aprobat in forma initiala ci a fost votat un amendament care l-a modificat complet si l-a golit de continut. Colegii din Comisie, cu exceptia grupului PNL si cred ca a UDMR, au votat pentru adoptarea acestor modificari. Autoritatea locala va trebui sa le dea autorizatie de construire proprietarilor acestor terenuri, si atunci zeci de hectare de spatii verzi vor fi distruse. Speram ca peste doua saptamani, cand proiectul va ajunge in plenul Camerei Deputatilor, sa convingem colegii sa il trimita inapoi la Comisia de Administratie publica pentru a fi reintrodus textul initial al articolului 71. Aceasta lege ar fi utila daca ar exista aceste registre ale spatiilor verzi. Cum ele nu exista si nu mai este nici articolul 71, toti cei care au terenuri pe spatiile verzi vor profita de acest vid si vor putea defrisa si construi”, ne-a declarat deputatul PNL Lucia Ana Varga, membra in Comisia pentru Administratie publica.


Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele fundatiei Ecocivica, spune ca aceasta modificare legislativa este o crima impotriva oxigenului si o contributie inconstienta la proliferarea noxelor. “Inainte sa apara Ordonanta 114/2007, dispareau 110 ha de spatii verzi pe an. Daca va fi adoptata in aceasta forma, ne vom intoarce la situatia de acum trei ani. Este un genocid impotriva populatiei urbane. Ne vom organiza si vor iesi in strada sute de oameni. Ne vom proteja oxigenul. Sunt oripilat. Nu ne-a spus nimeni, nimic. Nu ne-a intrebat nimeni nimic. A fost pusa pe furis pe ordinea de zi”, spune acesta.


Text initial:


Art. 71. - (1) Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. (2) Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta.


Text modificat:


Art. 71 (1) Protectia si dezvoltarea retelei de spatii verzi din localitati constituie obligatia si responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale, a tuturor persoanelor fizice si juridice. (2) Administrarea spatiilor verzi inventariate si evidentiate in registrele locale ale spatiilor verzi, intocmite de autoritatile administratiei publice locale, se face cu respectarea legislatiei specifice privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din localitati. (3) Registrele locale ale spatiilor verzi, prevazute la alin (2) trebuie corelate cu prevederile planurilor urbanistice generale si ale regulamentelor de urbanism intocmite conform legislatiei specifice din domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului. (4) Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si autoritatea publica centrala pentru amenajarea teritoriului, urbanism si arhitectura si lucrari publice sunt responsabile de elaborarea strategiei referitoare la conservarea si dezvoltarea retelei de spatii verzi, ca parte integranta a Strategiei de dezvoltare teritoriala a Romaniei. Spatii verzi amenintate in Bucuresti Daca actul normativ va fi adoptat in forma propusa marti de Comisia pentru Administratie publica din Camera Deputatilor, se va da liber la betonare pentru urmatoarele spatii verzi:

· 5.000 mp din Parcul Bordei;

· pe jumatate din Pepiniera Petricani ar putea aparea un mall;

· baza sportiva Spartac;

· 9.000 mp din Parcul Circului;

· cateva hectare din parcul Tineretului;

· parculete dintre blocuri

· Strandul Tineretului

· Fostele Stranduri Tei si Floreasca

· Peninsula din Lacul Baneasa

· Cuva Lacului vacaresti

· 12 ha din Parcul Titan

· Bazele sportive de pe Lacul Grivita

· Parcul Operei

· Parcul Verdi


Componenta comisiei:

Boiangiu Victor - PD-L
Bordeianu Dan Indep. Buican Cristian PNL
Buta Sorin Gheorghe PD-L
Cantaragiu Bogdan PD-L
Ciocan Gheorghe PSD+PC
Dusa Mircea PSD+PC
Fenechiu Relu PNL
Gherasim Vasile PD-L
Iorgus Zanfir PD-L
Longher Ghervazen Minoritati
Macaleti Costica PSD+PC
Marinescu Antonella PSD+PC
Nica Dan PSD+PC
Oltean Ioan PD-L
Pieptea Cornel PNL
Ratoi Neculai PSD+PC
Seres Dénes UDMR
Soporan Vasile Filip Indep.
Stan Nicolae PD-L
Taga Claudiu PNL
Timpau Radu Bogdan PNL
Uricec Eugen Constantin PD-L Varga Lucia-Ana PNL
Vladoiu Aurel PSD+PC
Zamfirescu Sorin Stefan PD-L
Zgonea Valeriu Stefan PSD+PC
Bobes Marin PD-L

Presedintele Comisiei este Sulfina Barbu (PDL), iar vicepresedinte Calin Ion (PSD + PC).

sursa: HOTNEWS

16 mai 2010

Seara Peisagistilor, 13 mai 2010, club Sakura. Retrospectiva

Program:

18:15 - cuvant de deschidere - ing.peis. Alexandru Ciobota, Presedinte, Asociatia Peisagistilor din Romania - AsoP
18:35 - O scurta retrospectiva a Serii Peisagistilor, de la primele editii si pana in prezent - arh. Sorin Emilian Ciurariu, cadru universitar auxiliar, U.S.A.M.V.B. Timisoara
19:00 - Periplu profesional. 20 de ani de activitate - arhitect peisagist Karlina Ban, Budapesta, Ungaria.
21:00 - Workshop la Curtisoara. Prezentare - Departamentul Studenti al AsoP Romania.
21:20 - program interactiv cu muzica buna si dans, in compania lui dj Florian




















13 mai 2010

Buletin informativ EFLA, MAI 2010


Luna mai vine cu doua numere din Buletinul Informativ al Federatiei Europene in Arhitectura Peisajului (EFLA), publicatie care circula lunar in randul membrilor asociati ai EFLA.
Informatii la zi puse la dispozitia cititorilor de catre membrii asociatiilor europene de profil, conferinte, competitii si decernari de premii, stiri proaspete din partea organizatiilor partenere din domeniu cat si conexe, calendarul activitatiilor EFLA /IFLA, toate le gasiti intr-un singur loc.


Continutul pe larg al acestor buletine il puteti parcurge accesand titlurile de mai jos:


Newsletter issue 22 - Spring 2010
Newsletter issue 22 - Spring 2010 - Vol.2



11 mai 2010

Verde in urban pentru nevazatori - invelis cromatic

Ochii...poarta sufletului

" Ochii sunt poate singurul organ care ne tine in legatura directa cu ceea ce ne inconjoara. Citez ''ochii sunt poarta sufletului", si asa este, este propria reflexie a ceea ce se intampla in mintea noastra, de multe ori ne dam seama de o persoana si ce caracter are doar dupa expresia ochiilor. Dar pentru nevazatori, acest dar al vietii a fost reprimat, acesti oameni nu vad fizic vorbind, dar vad cu alt simt.... eu am incercat prin anumite combinatii de elemente sa descriu o stare, ce o poti simtii atunci cand inchizi ochii. Orice senzatie are o culoare, orice sentiment are o forma, pot fi doar vibratii pe care le percepem cu totii mai mult sau mai putin egal. Mana reprezinta simtul tactil, o ciocnire de culori ce reprezinta o multime de oameni ce folosesc acelasi limbaj. Chipul cu o privire translucida, reprezinta tipologia orbului intelept, pentru care timpul nu are nici o relevanta temporala...Clopotul elementul cheie pentru sunet, pentru ca sunetul este tot ce ii tine in contact cu restul lumii, mai bine zis pe restul lumii de ei..."


Flaviu Roua (Jones)

artist plastic











Seara Peisagistilor


Daca aveti un alt program, joi ..de exemplu,13 mai 2010 incepand cu ora 18, renuntati!!... serios, lasati totul si alaturati-va noua cu ocazia unei noi editii a SERII PEISAGISTILOR. Aha, va intereseaza !! Atunci cautati-ne..vom sta ascunsi in Club Sakura pe...Str.Caraiman, Nr.6, in apropierea parcului Gheorghe Doja, zona Piata Maria. Va asteaptam sa luati parte la niste discutii intresesante alaturi de invitatii nostri: O scurta introducere/ Alexandru Ciobota- Presedinte AsoP Romania, Cum a fost prima seara a peisagistilor si cine a initiat-o.. Pe urma dam cuvantul domnului Sorin Emilian Ciurariu-arhitectul sef al orasului Timisoara. Departamentul Studetii AsoP Romania vor expune in dulcele grai studentesc activitatiile desfasurate in cadrul workshop-ului de peisagistica de la Curtisoara, judetul Gorj. Arhitect peisagist Karolina Ban cu cei mai bine de 20 de anii de activitate profesionala ne va pune fata in fata cu lucrarile care au tinut-o ocupata atata timp.

Dupa ora 20 va asteptam la un ,,pahar de vorba'' si o muzichie spunem noi pentru toate gusturile... avem si mp3 playere...pentru cei care doresc si altceva...Doar sa stati prin preajma.

noi, studentii...

8 mai 2010

Traseu tematic la baltile Bezdin - Stabilirea traseului








COMUNICAT DE PRESA


În data de 3 mai s-au demarat primele 2 activități ale proiectului „Traseu tematic la bălțile Bezdin”, proiect finanțat de către Fundația pentru Parteneriat și MOL România alături de partenerii proiectului: Asociația Peisagiștilor din România - Asop, Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului, Asociația Altitudine Arad, Asociația de la 4, Primăria localității Pecica, Primăria localității Felnac, Primăria localității Secusigiu, Grupul Școlar Forestier Arad.


Proiectul de faţă urmăreşte reducerea impactului negativ al vizitatorilor în zona de protecţie strictă a Parcului Natural Lunca Mureşului, prin construirea unui traseu tematic suspendat, cu impact minim asupra peisajului şi habitatului.

Primele activități au constat în promovarea proiectului în presa locală din Arad și Timisoara și stabilirea traseului, care va lega râul Mureș de bălțile Bezdin, singurul loc din județul Arad, unde vegetează natural nufărul alb (Nymphaea alba).


O echipă alcătuită din reprezentanţi ai Asociaţiei Peisagiştilor din România, Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureșului și Asociaţiei Altitudine Arad s-au deplasat pe sit, pentru a stabili cu exactitate şi marca ruta traseului tematic, traseu pe care se va construi ulterior un segment de 500 ml din pontonul de circulație, asigurând astfel accesul organizat al vizitatorilor dinspre Mureş către bălţile Bezdin și invers. Traseul a fost ales astfel încât să devină un instrument valoros de educaţie pentru mediu și pentru călătorii interactive.


Traseul va fi unul linear și v-a unii cele două obiective: bălțile Bezdin și râul Mureș, acesta trecând în lateralul observatorului Prundul Mare. Pentru a nu fi monoton traseul oferă vizitatorul o parcurgere plăcută printr-o succesiune de peisaje: de la zona bălții Bezdin, cu vegetație specifică de baltă, la zona invadată de amorfă (Amorpha fruticosa) cu urzici și sălcii plângătoare, la propriu, la zona mlăștinoasă (un braț mort al râului) unde este amplasat observatorul Prundul Mare, la pădurea de foioase (in special Quecinnee) și mai apoi la peisajul unic al malului râului Mureș. Prin asocierea a 2 panouri informative traseului, care vor cuprinde informații punctuale despre habitate și peisaje, se vor putea organiza lecții în aer liber, vizând educația pentru natură și în natură. În final traseul va fi o interpretarea naturii printr-o potecă tematică și un mod de comunicare atât desctiptiv și senzorial cât și interactiv .


Beneficiarii traseului vor fi de la angajații parcului natural lunca Mureșului și echipele de specialiști/cercetători care vor studia ecosistemul luncii Mureșului până la turiști. Pentru vizitatorii parcului care vor face excursii cu canoe se va amplasa un panou, la capătul traseului dinspre malul Mureșului, astfel încât să fie vizibil de pe râu, invitându-i pe acestia pe traseul nufărului alb. Deasemenea o viitoare pistă de biciclete amenajată pe digul care însoțește Mureșul de dincolo de Periam Port până la Arad, ar putea aduce mai mulți vizitatori. Pentru cicloturiștii Parcului Natural Lunca Mureșului se va marca traseul nufărului alb și intrarea în aria strict protejată. Alți potențiali beneficiari ai traseului tematic pot fi pelerinii mănăstirii Bezdin și alți vizitatori ai parcului, precum și comunitățiile locale vecine.


Pe durata acţiunii s-au făcut fotografii, precum imortalizarea peisajelor şi a habitatelor din zona bălților Bezdin, necesare pentru organizarea caravanei fotografice din finalul proiectului.


Următoarea activitate se va organiza în perioada 20-22 mai, fiind vorba de atelierul de creație, cu participarea unei echipe de studenţi la arhitectură, coordonaţi de un profesor arhitect. Aceştia vor schiţa și proiecta elementele de circulaţie, observaţie/belvedere, a panourilor de informare şi a coşurilor de gunoi, astfel încât să aibă un impact minim asupra peisajelor şi habitatelor din zona bălţilor Bezdin. Acestora li se vor alătura studenți peisagiști și bineînteles partenerii proiectului.


Cele menţionate anterior prezintă exclusiv opinia Asop România iar Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România nu pot fi făcute răspunzătoare de felul în care se folosesc informaţiile cuprinse în prezentul anunţ.


fotografii: ing.peis. Andrei Condoros.AsoP Romania.










































Pentru detalii referitoare la acest proiect:

Coordonator proiect: Ing. peis. Rusu Raluca

Asociatia Peisagitilor din Romania - AsoP

Telefon: 0751161266

e-mail: ruraluca@gmail.com


6 mai 2010

Sea Change Sydney Harbour 2030: International urban sea level rise competition












Sea Change 2030
is the title of an international ideas competition organized by AILA (Australian Institute of Landscape Architects), for which Topos is a media partner. The competition is seeking concepts that consider the sea level rise in Sydney – a harbour city with a diverse riparian landscape shaped by water – and which are thus also applicable to other cities.

The competition is open to professionals and university students as well as organisations interested in policy development in this area.

www.aila.org.au/Sea-Change

5 mai 2010

REAL CORP 2010


15th International Conference on Urban Planning
and Regional Development in the Information Society
GeoMultimedia 2010

18 - 20 May 2010, Vienna

CITIES FOR EVERYONE: Liveable, Healthy, Prosperous!

Promising Vision or Unrealistic Fantasy?
The role of Urban Planning and Urban Technologies on the path towards improved Quality of Life, Health, Sustainability and Prosperity in our Cities.

Keynote-Speakers:

Ismael Fernández Mejía, President of the International Society of City and Regional Planners (ISOCARP)
Ingolf Schaedler, Federal Ministry for Transport, Innovation and Technology
Ernst Gehmacher, Office for the Organisation of Applied Social Research
Michel Sudarskis, Secretary General of the International Urban Development Organisation (INTA)
Stefan Denig, Siemens AG
Greg Clark, OPENCities Network

There will be more than 150 presentations, keynote-speeches, workshops and panel discussions and more than 400 participants from around the world are expected.

The major focus of CORP-conferences is "The future of cities", especially the influence of new technologies on urban planning and urban development.

for further details visit the conference website

Best private plots 10–Die besten Gärten 2010

The international garden architecture competition best private plots 10 - Die besten Gärten 2010 was launched on April 1st. The award recognizes exemplary design of sustainable private open spaces, highlighting the garden as a place of innovation, as a space for creative expression and action, as contemporary dialogue between architecture, ecology and landscape.
The competition is being held for the 4th time since 2006. The award criteria include: idea, conceptual and artistic quality, ecological quality, use of plants and materials, relationship between inside and outside, delimitation of space and organisation of open space, technical planning, and sustainability. Special attention will also be given to the individual diversity of use and functionality. The open space must be clearly identifiable as intended for private residence and use.

The prize honours exceptional achievements in the design of sustainable private outdoor space and gardens, which were completed after January 1st, 2000. This is an open competition. Landscape architects, architects, garden owners, designers, florists, gardeners, artists, nurseries and landscaping firms, as well as teams including a combination thereof are eligible.

Competition brief

First prize: Euro 7.000,- | Second prize: Euro 5.000,- | Third prize: Euro 3.000,-
Submission forms: www.privateplots.at
Deadline for entries: May 31st, 2010
Award ceremony: September 25th , 2010, 7 p.m., at the Loisium, Loisiumallee 1, A-3550 Langenlois, Austria.

Jury

Bart Brands, karres en brands (NL)
Andrea Cejka, hutterreimann+cejka (A/CH/D)
Xavier Perrot, cao I perrot studio (F/USA)
Neil Porter, Gustafson Porter (GB/USA)
Judith Wieser-Huber, After Image Productions (A)

Catalog

The bilingual catalog - in English and German - "best private plots 10 - Die besten Gärten 2010. Internationale Beispiele zur Gartenarchitektur" will present the about 30 nominated outdoor spaces and gardens and contributions by the five jurors. The catalog will be launched at the award ceremony. The catalogs of the precedent competitions can be ordered at: http://www.privateplots.at/en/catalogue.html.

Idea and concept
The private plots & public spots concept is based on an interdisciplinary discussion of aesthetic and cultural concepts in garden and landscape architecture by the landscape architect Karin Standler, the horticultural scientist Andrea Heistinger and the architect Robert Froschauer, and was expanded by contributions of cultural theorist Gisela Steinlechner.

Competition management, organisation and public relations
Contact persons: Karin Standler and Robert Froschauer
Assistant: Felicitas Konecny
info@privateplots.at
www.privateplots.at

UN NOU BLOG UTIL ARHITECTULUI PEISAGIST





'LANDSCAPE ARCHITECTURE COMPETITION AND AWARDS'

informatii de interes general pentru studenti si profesionisti in arhitectura peisajului

vizitati pagina de pornire

SADi - Student Architecture + Design Initiative

The Student Architecture + Design Initiative is a 501(c)3 non-profit organization that aims to collect, organize, and disseminate student architecture and design thesis projects. We recently launched a website, www.student-showcase.org, that is now accepting student thesis submissions. After assessing, organizing, and curating these submissions over the summer, SADi will publicly debut the Global Student Showcase on September 1, 2010. Students, faculty, and other users will then be able to freely enjoy this collection. Over time, we hope to build the definitive repository for student architecture and design thesis projects.